felso

Vikár Fúvószenekar

A Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara 2002 tavaszán alakult Gyurcsány Tibor vezetésével. Az együttes célja a fúvószenekari stílus megismertetése az együtt-zenélés élményének átadása a nyíregyházi ifjúság számára. A zenekar tagjai 12-18 éves korig képviseltetik magukat.

A komoly műhelymunka mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is. A zenekar folyamatosan gazdagítja Nyíregyháza kulturális életét, részt vesz a város különböző rendezvényein.
Az együttes vendége volt a Berettyóújfaluban megrendezett Regionális Fúvószenekari Fesztiválnak, ezen kívül rendszeres szereplője a zeneiskolában rendkívüli népszerűségnek örvendő Kakaó-bérlet hangversenysorozatnak. A zenekar már két külföldi város meghívásának is eleget tett, bemutatkozott a csehországi Vítkovban valamint a lengyelországi Rzeszówban.

A zenekart 2016 óta Blága Péter vezeti. Az elmúlt években egyfajta hagyományt teremtve nagyszabású adventi koncerttel örvendeztették meg a közönségüket. 2019 áprilisában az együttes a Kéken megrendezett VIII. Fúvószenekari Fesztivál és Minősítőn B kategóriában Arany minősítésben részesült. Ugyanezen év nyarán a csapat tagjai részt vettek Balatonfenyvesen a Band Camp táborban.
2019 őszén a zeneiskolában megalakult a fúvószenekar utánpótlás együttese, a gyermek fúvószenekar, ahol a csoport munkájában résztvevő tanulók megismerkedhetnek a fúvószenekari játék szépségeivel.
A zenekar repertoárjainak kialakításánál a zenekar vezetője komoly figyelmet fordít arra, hogy a tagok a lehető legtöbb stílusban kipróbálhassák magukat. A repertoárban megtalálhatók a tradicionális fúvószenekari indulók, koncert fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, filmzenék, latin- és könnyűzenei dallamok.