felso

Vikár Fúvószenekar

Nyíregyházi Zeneiskola fúvószenekara a 1960-as években alakult megEbben az időszakban érte el a zeneiskola azt a tanulói létszámot, amely garanciát jelentett egy színvonalasan működő gyermekfúvószenekar megalapítására. A zenekar alapítói: Ton László és Valkai János fúvóstanárok. Ők voltak azok a pedagógusok, akik megalapozták nemcsak a zeneiskolai, de a nyíregyházi fúvószenekari életet.

Az 1970-es évekre állandó tagokkal sikerült egy fiatalos közösséget létrehozni. Ekkor a fúvószenekart Tonté László vezette Batári Ildikó korrepetitor és kottatáros segítségével. A két pedagógus optimista lelkesedéssel és szívós szakértelemmel az országban ritka és egyedülálló zenekart hozott létre. Ez volt az az együttes, amely a későbbiekben a legendás Ifjú Gárda zenekar előde volt. Első önálló koncertjükre 1971. február 28-án került sor. A 70-es évek közepétől rendszeres fellépői voltak az országos és regionális rendezvényeknek, szerepeltek több országos versenyen: Siklóson, Budapesten, Egerben és Pécsett. Repertoárjuk nagyobb részben magyar zeneszerzők művei és történelmi magyar indulók voltak.  Ebben az időben kezdtek eleget tenni külföldi meghívásoknak, felkéréseknek Nyíregyházi Ifjúsági Zenekar néven.

Tonté László 1987-ben vonult nyugdíjba. 2-3 év kihagyás után az 1990-es évek elején Nagy Gyula és Gyurcsány Tibor vezetésével alakult újjá a zenekar. Míg Gyurcsány Tibor a kortárs magyar zeneszerzők műveit részesítette előnyben addig Nagy Gyula volt az, aki meghonosította a nyíregyházi fúvószenekari életben az igényes könnyűzenét. Nevet is adtak a zenekarnak. Mivel a zenekarosok átlagéletkora elég alacsony volt, így Pinoccio Fúvós Band lett az együttes neve. 2002 tavaszától Gyurcsány Tibor vezette az együttest. Célja volt a fúvószenekari stílus megismertetése, az együtt-zenélés élményének átadása a nyíregyházi ifjúság számára. A zenekar tagjai 12-18 éves korig képviseltették magukat. A komoly műhelymunka mellett nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre is. A zenekar folyamatosan gazdagította Nyíregyháza kulturális életét, részt vettek a város különböző rendezvényein. Az együttes vendége volt a Berettyóújfaluban megrendezett Regionális Fúvószenekari Fesztiválnak, ezen kívül a mai napig is rendszeres szereplője a Vikár Sándor Zeneiskolában tanévente megrendezésre kerülő rendkívüli népszerűségnek örvendő Kakaó-bérlet hangversenysorozatnak. A zenekar már két külföldi város meghívásának is eleget tett, bemutatkozott a csehországi Vítkovban valamint a lengyelországi Rzeszówban.

A zenekart 2016 és 2021 között Blága Péter vezette. Az említett években egyfajta hagyományt teremtve nagyszabású adventi koncerttel örvendeztették meg a közönségüket. 2019 áprilisában az együttes a Kéken megrendezett VIII. Fúvószenekari Fesztivál és Minősítőn B kategóriában Arany minősítésben részesült. 2019 és 2021 nyarán a csapat tagjai részt vettek Balatonfenyvesen a Band Camp táborban. 2019 őszén a zeneiskolában megalakult a fúvószenekar utánpótlás együttese, a gyermek fúvószenekar Mazsola Band néven, ahol a csoport munkájában résztvevő tanulók megismerkedhetnek a fúvószenekari játék szépségeivel.

A Vikár Fúvószenekar repertoárjainak kialakításánál a zenekar vezetője komoly figyelmet fordított arra, hogy a tagok a lehető legtöbb stílusban kipróbálhassák magukat. A repertoárban megtalálhatók a tradicionális fúvószenekari indulók, koncert fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, filmzenék, latin- és könnyűzenei dallamok. Fellépéseik alkalmakor az együttes munkáját a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulói segítették hangszerjátékukkal.

A 2021/22-es tanévtől a két zenekar egyesült, vezetőjük Kasellák Zsolt fúvószenekari karnagy lett. A hagyományokat követve a vezető elsődleges célja a magyar kortárs fúvószene minél szélesebb körben történő terjesztése és még több fúvószenekari stílus megismertetése, megyei és országos versenyeken való folyamatos részvétel. Ezen kívül célja az állandó fejlődés fenntartása és egy összetartó, fúvószene szerető közösség építése.