felso

Hangszertörténeti bemutató

Hangszertörténeti bemutató, a korok hangszerei, zeneszerzői
Az akusztikus és elektromos gitár sajátosságai

Előadók: Márton László – Molnár KatalinMárton László előadása

A 2 órás előadást Márton László és Molnár Katalin vezette, felváltva.
Az előadás elején – melyet interaktív jellegűvé tettek – klasszikus gitáron játszottak néhány zeneiskolai szintű darabot, megmutatva, milyen zenét fognak tanulni, és milyen hangszeren, az ide jelentkező gyerekek.
Képek, vetítések, videók által Márton László bemutatta, szemléltette a pengetős hangszerek megjelenését, kialakulását az ókortól kezdve a barokk korszakig. Részletesebben szóltak a gitár egyik – reneszánsz kori – „őséről”, a vihueláról, mely leginkább rokonságba hozható a gitárral (sokkalta inkább, mint például a lant). Ezután Molnár Katalin bemutatta a barokk korszaktól napjainkig a gitár, mint hangszer történetét, változását, a legjelentősebb gitárművészekre és komponistákra is kitérve. Mindezeket folyamatos diavetítéssel tette érdekesebbé, érthetőbbé.
Molnár Katalin előadásaIskolánk növendéke Béres Enikő (Czakó Erika tanítványa), és Márton László is előadott közben néhány klasszikus gitárra írt művet. Az előadás utolsó témája: az elektromos gitár megjelenése, kialakulása, fejlődése, valamint összehasonlítása a klasszikus gitárral. A hallgatósággal közösen keresték a válaszokat az olyan kérdésekre, mint pl.: mik az azonosságok, a hasonlóságok a két hangszer között, és mik azok, amikben eltérnek és különböznek egymástól. Az előadás végén megszólalt az elektromos gitárt, bemutatva az általános technikai jellegzetességeket, az elektromos gitáron játszható könnyűzenei stílusokat, és e hangszerhez szükséges kiegészítőket: az erősítőt és a különböző hangzásokat, hangszíneket létrehozó multi-effektet.

Elektromos gitárral