felso

BESZÁMOLÓ A XVI. ORSZÁGOS ZONGORAVERSENYRŐL

XVI. Országos Zongoraverseny
2022. március 25-27. Nyíregyháza
Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

Valamennyi magyarországi országos zeneiskolai zongoraverseny közül a legrangosabb és legnívósabb megmérettetés március utolsó hétvégéjén zajlott a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskolában.

A február hónapban lebonyolított hét területi válogatóról pontszámai alapján 68 tanuló jutott tovább a döntőbe az ország 29 városából, 35 alapfokú művészeti iskolájából. A versenyzőket 56 pedagógus készítette föl.  A négy korcsoport versenyzői közül a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 20 éves volt.

A szervezők több mint 40 támogató segítségével készítették elő és bonyolították le a rendezvényt. A verseny fővédnöke Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere volt, védnöke pedig Gaszperné Román Margit a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

 


Tamás Attila intézményvezető a verseny ünnepélyes megnyitóján

 

A versenybizottság összetételében az utolsó pillanatban a kecskeméti zongoraművész- tanár  Gerhát László megbetegedése miatt változás történt. A zsűri elnöki feladatait Dr. Hargitai Imre zongoraművész,  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium billentyűs tanszakának vezetője látta el. A versenybizottság további két tagja volt: Taraszova Marianna zongoraművész- tanár, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar gyakorlatvezető mentortanára, valamint Gerhátné Papp Rita zongoraművész- tanár, csembalóművész a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola valamint a Budapesti Kroó György Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Capella Savaria kamarazenekar előadóművésze.

 


A versenybizottság és Tamás Attila intézményvezető

 

 


Tamás Attila köszönetet mond Taraszova Mariannának a versenybizottság tagjának

 

 


Tamás Attila köszönetet mond Gerhátné Papp Ritának a versenybizottság tagjának

 

 


Dr. Hargitai Imre a versenybizottság elnöke díjat ad át

 

 

A verseny ideje alatt egy átfogó kiállítást tekinthettek meg a vendégek, amely az eddigi zongoraversenyekről készült képeket, emlékeket mutatta be. Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. munkatársai a verseny kísérőprogramjaként kottabemutatót tartottak.

A korcsoportok versenyműsorának bemutatása gördülékenyen zajlott. A versenybizottság a meghallgatott produkciókat értékelve a következő döntést hozta:

  • 31 versenyző különdíjban részesült (pl. kiváló Liszt és Chopin előadás, a legszebb Bach mű, Zenetanárok Társasága különdíj a kimagasló produkcióért)
  • 23 versenyző ért el helyezést
  • 18 pedagógus felkészítő tanári különdíjat kapott
  • 7 versenyző és felkészítője a Zeneakadémia Alaptvány különdíjában Veroszta Magda díjban részesült

Az első korcsoportban I. helyzést ért el Balogh Ádám (Székesfehérvár). A második korcsoportban megosztott I. helyezést ért el Jakab-Zalánffy Ábel (Debrecen) és Kovács Gregor (Budapest). A harmadik korcsoportban szintén két első helyezést adott ki a zsűri: Csibi Orsolya Boglárka (Eger), Pálmai-Balla Dávid (Budapest). A negyedik korcsoport két legsikeresebb versenyzőjeként első helyezést érdemelt Kováts-Szőcs Benedek (Dunakeszi) valamint Szarvas Benjámin (Budaörs). A Vikár Sándor Zeneiskola két döntős tanulója különdíjat vehetett át. Az első korcsoportban versenyzett Szanyi Anna, felkészítője Pólikné Smid Ildikó, a harmadik korcsoportos Domut Adrián tanára Tóth Olga.

 

 


Szanyi Anna a Vikár Sándor Zeneiskola tanulója az I. korcsoportban játszott

 

 


Domut Adrián a Vikár Sándor Zeneiskola tanulója a III. korcsoportban szerepelt

 

 


A különdíjas Szanyi Anna felkészítő tanárával Pólikné Smid Ildikóval

 

 


Domut Adrián átveszi a különdíjat Taraszova Mariannától

 

 

A helyezettek és különdíjasok az oklevelek mellett támogatóink segítségével többek között kottacsomagot, ajándékcsomagot, vásárlási utalványt, könyveket, CD és DVD lemezt, belépőjegyeket valamint egy nagyobb értékű sztereó fejhallgatót és zongoraszéket, a Veroszta Magda díjasok ösztöndíjat kaptak jutalmul. Valamennyi versenyző a Zenekultúra Támogatásáért Alapítvány és további támogatók ajándékát vehette át ideérkezésekor. A verseny ideje alatt igyekeztünk vendégeink számára folyamatos és tartalmas vendéglátást biztosítani, ezen kívül a támogatásoknak köszönhetően intézményünk frissített arculattal várta a résztvevőket.

 

 

 

 

 

A díjkiosztó ünnepély pillanatai

 

Tamás Attila intézményvezető megnyitó beszédében örömmel üdvözölte az élő verseny lebonyolítási lehetőségét, Dr. Hargitai Imre az értékelő beszédében szintén örömmel nyugtázta, hogy a résztvevők előadásán egyáltalán nem hallatszott az elmúlt időszak nehézsége, hiszen nívós, erős produkciókat értékelhettek kollégáival.

A gálahangversenyen az első helyezettek a versenybizottság által választott zeneművet adták elő nagy sikerrel.

 

 


Dr. Hargitai Imre értékeli a versenyt

 

 

 


Szabó Tünde Júlia a verseny főszervezője, a díjkiosztó ünnepély bemondója

 

 


Tamás Attila a verseny zárópillanataiban

 

 

Gratulálunk minden résztvevőnek, hatalmas, kitartó munkát tudhatnak maguk mögött. Köszönet illeti a támogatókat, a segítőket, a Vikár Sándor Zeneiskola valamennyi dolgozóját. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, idén is sikerült színvonalas, jól megszervezett, az idelátogató vendégek örömét, kedvét szolgáló programot létrehozni.

 

Nyíregyháza, 2022. március 29.

 

 

       Szabó Tünde Júlia
intézményvezető-helyettes

 

 

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?