felso

Uniós támogatásból tehetséggondozó képzéseken vehettek részt a Vikár Sándor Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola vezetői és tanárai.

A Vikár Sándor Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola 3 000 000 forint uniós támogatást nyert a TÁMOP 3.1.7-11/2 Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése c. pályázati kiíráson az új Széchenyi terv keretében. A 3.000.000 forintos összköltségvetésű pályázati pénzből nemcsak képzéseket, hanem némi tárgyi eszközt is sikerült beszereznie az intézménynek.

A megye első zeneiskolája 1939 szeptemberében alakult a Bessenyei Irodalmi Társaság keretén belül, a Kálvineum Tanítóképző épületében, Vikár Sándor vezetésével. Tanulók létszáma évi átlag 1000 fő, akiket 7 különböző tanszakon oktatnak: zongora, gitár, vonós: hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, fafúvós: furulya fuvola, oboa, klarinét, fagott, rézfúvós: trombita, kürt, tenorkürt, ütő, magánének,  szolfézs: -előképző, –zeneirodalom, népzene, egyházzene-orgona szakokon.

A Zeneiskola elsődleges feladatai a zenei műveltség megalapozása, fejlesztése. Az iskola formálja a tanulók zenei ízlését, érzékenységét, a fiatalokat rendszeres, céltudatos munkára szoktatja, és neveli őket az értékes zene szeretetére.

A pályázatban elnyert összegből az intézmény 7 db pedagógusképzést bonyolított le és tárgyi eszközöket vásárolt.  A tárgyi eszközök mind az ottani színvonalas oktatást segítik elő, hiszen fényképezőgép, kottatartó, állványok, mikrofonok és egyéb demonstrációs eszközök beszerzését sikerült megvalósítani.

Az intézmény a pályázat elnyerése előtt referencia-intézményi előminősítést szerzett, mely szerint egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szervezeti innovációval rendelkezik.

Az előminősítés során négy jó gyakorlatot (több éve sikeresen és hatékonyan alkalmazott, kipróbált módszerek, ezért eredményesen adaptálható, fenntartható, fejleszthető, dokumentálható) készített el az iskola, melyek az alábbi címeket kapták: Adaptív oktatás a zenében, Kreatív zenés barangolás, Kreatív zeneszerzéssel az oktatásért és a Népzenei együttes jó gyakorlata.

Az iskoláról az ott folyó oktatásról és a jó gyakorlatokról bővebb információt a www.vikarzeneiskola.hu oldalon olvashatnak.

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?