felso

XV. ORSZÁGOS ZONGORAVERSENY 2019. MÁRCIUS 29-31.

2019. március 29-31. között kerül megrendezésre intézményünkben a XV. Országos Zongoraverseny döntője. A háromévente megrendezendő, szakmai körökben rangos megmérettetés zsűrijének elnöke idén is Dr. Hargitai Imre, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg a XV. Országos Zongoraversenyt, amelynek szakmai szervezője az Oktatási Hivatal, rendezője a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola.

Három napon keresztül 76 versenyzőt hallgathattak meg az érdeklődők, akik négy korcsoportban mérték össze tudásukat. Őket 62 tanár készítette fel a megmérettetésre. A versenyzők 29 város 41 intézményét képviselték a nyíregyházi verseny alatt.

 

 

Az ünnepélyes megnyitón Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspárné Dr. Tóth Marica és Tóth Anikó zongoraművészek, művésztanárok, az 1989-es Ki-Mit-Tud döntősei, a Vikár Sándor Zeneiskola egykori növendékei zongorajátékukkal kápráztatták el a megjelenteket.

 

A verseny célja: a versenyzők tudásának, felkészültségének és életkorának megfelelő előadóművészi képességének értékelése, kiemelkedő teljesítményének bemutatása volt. A zongora tantárgy pedagógiai eredményeinek mérése, valamint a tehetséggondozás. A nyíregyházi döntő előtt iskolai, területi válogatókon vettek részt a zeneiskolás növendékek, akik eljutottak az országos döntő nyíregyházi fordulójába. A versenyműsort mindenkinek kotta nélkül kellett előadni, a műsoridő szigorú betartása mellett. A versenybizottság korcsoportonként I., II., III. helyezést és különdíjat adott ki.

A versenybizottság tagjai:

Dr. Hargitai Imre, zongoraművész,  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium billentyűs tanszakának vezetője

Taraszova Marianna, zongoraművész, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola billentyűs tanszakának munkaközösség –vezetője, a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

Megyimóreczné Schmidt Ildikó, zongoraművész, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola- Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar gyakorlatvezető tanára.

A versenybizottság összesen 26 helyezést adott ki, 44 különdíjat, 22 tanári különdíjat.

 

Dr. Hargitai Imre a versenybizottság elnöke értékelőjében azt kérdezte a megjelentektől, hogy végiggondolta-e már egyszer valaki, hogy mennyimindennek kell nagyszerűen működni és sikerülni ahhoz, hogy egy kicsi vagy nagyobb gyerek odaül a zongorához és egy 5-15 perces műsort jól és szépen előadjon? Kiemelte, nagyon sok mindennek, nagyon sok csillagnak kell úgy állni, hogy az jó, eredményes legyen. Hangsúlyozta, a gyerek mellett a tanár az egyik legfontosabb összetevő. Dr. Hargitai Imre elmondta, a növendék tehetségéhez társul a tanár tehetsége, szaktudása, áldozatkészsége, a környezet és mindazok, akik a bemutatkozási lehetőségeket, versenyeket megszervezik. A zsűri elnöke úgy vélte, jelen szervezők „embertelen” munkát végeztek a verseny három apja alatt és az előtte lévő időszakban is. A zongoraművész a nyíregyházi döntőt magas színvonalúnak, fantasztikusnak nevezte. Azt mondta: „Tudomásul kell venni, hogy ez az országos verseny a zeneiskolai zeneoktatásban a jéghegy csúcsa. Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy itt lehetek, nagy megtiszteltetés kollégáim nevében is. Ez a magyar zongoraoktatás ünnepe.”

Eredmények: Itt tekinthető meg

 

A versenyen készült fotók megtekinthetők a Vikár Sándor Zeneiskola közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/vikarzeneiskola

 

 

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?