felso

110 ÉVE SZÜLETETT A ZENEISKOLA ALAPÍTÓJA

110 évvel ezelőtt 1905. április 10-én született VIKÁR SÁNDOR állami díjas zenepedagógus, iskolaszervező, tankönyvíró, a nyíregyházi zeneiskola alapítója.

Vikár Sándor 1905. április 10-én, az őrségi Szalafő településen látta meg a napvilágot. A sokgyermekes lelkészcsalád tehetséges gyermeke a pápai kollégiumban érettségizett, majd 1927-ben a Zeneakadémián szerzett ének-zene tanári oklevelet. Később a karnagyi és a zeneszerzési szakot is elvégezte. Büszke volt arra, hogy Kodály Zoltán is a tanára volt, akit később két alkalommal is meghívott Nyíregyházára, ahová ő maga 1932-ben érkezett. A Kálvineum Tanítóképző Intézet tanáraként a tanítványokból színvonalas énekkart alapított. Szervezett keretek között az ő irányításával indult be 1939-ben a zenei előképző és hangszeres oktatás a Kálvineum épületében. 1943 novemberében már 230 növendéke volt az iskolának. Ebből alakult meg 1945-ben a városi, majd 1951-ben az Állami Zeneiskola, amelynek nyugdíjba vonulásáig, 1975-ig igazgatója volt. A Zeneiskola tanárai 1945-ben megkapták a Széchenyi u. 13. sz. alatti üres épületet, ahová az igazgató Vikár is beköltözött. Itt 1990-ig működött az iskola, ahogyan ez az épület falán elhelyezett emléktábláról is megtudható. Megalapította a Városi Szimfonikus Zenekart, melyet hosszú ideig karmesterként is irányított. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat művészeti szakosztályának vezetőjeként sokat tett a zenei ismeretterjesztésért, különösen Bartók és Kodály műveinek népszerűsítéséért.

Zagyva László szobrászművész Vikár Sándorról készült mellszobra, amely intézményünk előterében található

Zagyva László szobrászművész Vikár Sándorról készült mellszobra, amely intézményünk előterében található

Munkásságát 1983-ban Állami Díjjal ismerték el, de számos megyei és városi kitüntetés birtokosa is. 1985. március 1-jén hunyt el. A Tilles Béla által tervezett síremléke az Északi temetőben található.
A Kálvineum egykori épületén, a mai Művészeti Szakközépiskola Bethlen Gábor utcai oldalán 1989-ben egy emléktáblát lepleztek le Vikár arcképével annak emlékére, hogy ebben az épületben kezdődött a szervezett zeneoktatás. 2002-ben a Nyíregyházi Zeneiskola alapítója nevét vette fel. A névadás alkalmából az iskola Kürt utcai épületében a zenepedagógus unokája, Vikár Emese leplezte le Vikár Sándor bronz mellszobrát, Zagyva László szobrászművész alkotását.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Vikár Sándor, Kodály Zoltán és Bárdos Lajos 1942-ben

 

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?