felso

Berki Armand kollégánk átvette a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat

 

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat 2022. március 31-án adták át. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek a zene területén tevékenykedő alkotóknak.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek pályázhattak 30, illetve 35 éves korig. Fischer Annie-ösztöndíjban összesen tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesült, míg a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti-ösztöndíjat az idei évben is három tehetséges jazz-zenész nyerte el. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat pedig az ifjú zeneszerző és zenetudós pályázók közül összesen heten vehették át. Az ösztöndíjakat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával folyósított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint hogy összetett támogatási rendszerük révén kedvező feltételeket teremtsenek a formanyelvükben és tartalmukban korszerű, színvonalas munkák létrehozásához. A pályázat nyertesei a 2022-es évben havonta bruttó kétszázezer forintos támogatásban részesülnek. Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.

Az ösztöndíjak fedezetét 2022-től a Magyar Kultúráért Alapítvány biztosítja.

Demeter Szilárd, az ösztöndíjak fedezetét az idei évtől biztosító Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az alapítványt azért hozták létre, hogy a művészeti támogatáspolitika konjunktúrafüggetlenné válhasson, a következő években – történjen bármi a világban – tudják támogatni a fiatal alkotóművészeket, előadókat.

A kuratórium elnöke a zenei ösztöndíjakról szólva bejelentette: a helyszínen egyeztetve úgy döntöttek, hogy a félösztöndíjasok is megkapják a teljes összeget, ami idén havonta bruttó kétszázezer forintot jelent.

 

FORRÁS: A cikk a Kultúra.hu honlapjáról származik.

 

 

 

 

 

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?