felso

Játszottak és nyertek a nyíregyházi operisták

A Játsszunk Ismét Operát! – a pásztorjátéktól a zenedrámáig című operaműveltségi verseny „A” döntőjében 3 zeneművészeti szakközépiskola előtt első helyen végzett és az országos vetélkedőt megnyerte a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola csapata.

Játsszunk Ismét Operát! szólt a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Zeneszerzők Egyesülete közös felhívása. Nyíregyházán 3 iskola diákjai megfogadták a biztatást és komoly
energiát, sok-sok időt ráfordítva készültek a helyi, majd területi vetélkedőre. Eredményeik alapján mindhárom csapat bejutott a Budapesten tartott országos döntőkbe.

Az országos összesítés alapján az első 4 legtöbb pontszámot elért csapat részvételével december 14-én megrendezett „A” döntőben 3 zeneművészeti szakközépiskolát megelőzve első helyezést ért el a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 6 fős csapata. Tagjai: Dóka Eszter, Lengyel Letícia, Makay Klára, Sivadó Rebeka, Torda Sztella, Vinnai Mirtill. Felkészítő tanáruk Hudivók Marianna.

A fiataloknak óriási élményt jelentett az Erkel Színházban tartott verseny. A zenei részleteket karnyújtásnyira álló
operaénekesek adták elő. Úgy érezhették, mintha szinte szemtől-szembe személyesen nekik énekelnének a művészek. A másik meglepetés a Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám által vezetett zsűri értékelése alapján átadott díjak sora: 3 opera előadásra szóló jegy, az Operaház megtekintése a zenekari ároktól a zsinórpadlásig, találkozás a művészekkel, Pallag Zsuzsa Verdi emlékérme, valamint a Tudomány Kiadó vezetője által személyesen átadott különdíj, a nagyformátumú, 4 kötetes Barangolás az operák világában című könyvsorozat.

A középdöntőben elért szoros eredményre tekintettel az országos összesítés alapján 5-8. helyen legtöbb pontot elért
csapatok részére december 17-én „B” döntőt tartottak Budapesten a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában. Első helyezést ért el (az összesítésben 5. lett) a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola csapata: Bödőcs Katalin, Koncz Fruzsina, Orosz Katalin, Pokoraczki Panna, Sigmond Abigél, Tokárszki Máté, Kissné Mogyorósi Pálma és Türkné Kistörő Zsuzsanna tanárnők felkészítésével. Második helyezett lett (az összesítésben 6. lett) a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium csapata: Borviz Attila, Fialkina Darina, Jávori Fülöp, Markos Kitti, Módy Virág, Nyeste Zsófia, Belinszky Etelka tanárnő irányításával.

Ezek a szép eredmények tovább erősítették a nyíregyházi zeneoktatás országos jó hírét, hiszen a legjobb 8 csapat között az innen indult mindhárom csapat az elsők között végzett. A felkészülés során, valamint a vetélkedőn átélt élmények a 18 fiatalember opera iránti szeretetét még inkább fokozták.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Állami Operaház támogatásával a középiskolás korosztály számára megrendezett Játsszunk Ismét Operát! – a pásztorjátéktól a zenedrámáig című operaműveltségi verseny minden fordulójában a műsorvezető tanár és tanítványa, Varga Károly és Magyar Kornél volt.

 

Az mzmsz.hu honlapról:
Játsszunk Ismét Operát! – a pásztorjátéktól a zenedrámáig
Országos zenei műveltségi verseny
„A” döntő időpontja: 2015. december 14. 11.00 óra
Helyszín: Erkel Színház I. emelet
Résztvevők: Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola
Nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola
Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola
Budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola
„B” döntő időpontja: 2015. december 17. 11.00 óra
Helyszín: Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola
Résztvevők: Gödöllői Török Ignác Gimnázium
Szekszárdi Garay János Gimnázium
Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium
Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola

A fénykép a díjátadás után készült a csapattagokról és a közreműködőkről:
Vinnai Mirtill, Makay Klára, Torda Sztella, Dóka Eszter

Medveczky Ádám karmester, a zsűri elnöke, Sivadó Rebeka, Lengyel Letícia, Kiss B. Atilla operaénekes és Bátori Éva
operaénekesnő zsűritagok, Hudivók Marianna

felkészítőtanár és az egyik műsorvezető
Varga Károly.

(Fotó: Erkel Színház)

Játsszunk ismét operát győztes csapat 2015-12-14 CAM00709 13x10cm

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?